„nu respectă, adică nu ne protejează”
Ministrul penelist al economiei, domnul Virgil Popescu, ne spune de la înălțimea poziției și a competenței sale că „jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie – hypermarketuri, farmacii, depozite, la importatori – nu respectă, adică nu ne protejează”.
Lăsînd la o parte că titlul celor de la Hotnews este înșelător, pentru că ministrul a spus două lucruri care nu sînt automat legate între ele (1. că jumătate din măștile de pe piață nu ne protejează și 2. că ANPC va emite un ordin prin care „măștile care nu se încradrează în standarde și nu îndeplinesc condițiile de calitate, etichetele trebuie să conțină precizarea că aceste produse nu protejează împotriva COVID-19”), este de remarcat abilitatea cu care politicianul evită să intre în zone periculoase cu afirmații fără acoperire. Evident că asta nu îl împiedică să facă aluzii, să sugereze pericole uriașe și să se erijeze în salvatorul națiunii.
Dar să intram un pic în context. În funcție de ce declară în documentele de vînzare și pe ambalaj producătorii și comercianții din UE, măștile se pot găsi în trei categorii mari și late: dispozitive medicale (de ex. măști chirurgicale), echipament individual de protecție sau măști de design.
Primele două categorii – dispozitivele medicale și echipamentele individuale de protecție – sînt „domenii” reglementate, adică există o legislație specifică atît la nivelul Uniunii Europene, cît și la nivel național, în timp ce a treia categorie nu.
Verificările demarate de ANPC în luna Octombrie (și încă neîncheiate) vizează respectarea la literă a legislației UE și naționale prin prisma documentelor care (ar trebui) să însoțească pe circuitul comercial produsele din categoriile reglementate, a marcajelor și informațiilor de pe ambalaj, aspecte de asemenea reglementate. Documentele valide sînt emise de organisme independente de certificare recunoscute la nivelul UE (există organisme de certificare care nu sînt recunoscute în UE), care au testat temeinic conformarea produselor la standardele specifice și se numesc certificate de conformitate.
Pe de altă parte, legislația specifică europeană și națională privind dispozitivele medicale (Regulamentul (UE) 2017/745) și echipamentele individuale de protecție (Reg. (UE) 2016/425) este făcută cu ani înaintea pandemiei de COVID-19 și evident că nu face nici o referire directă la acest flagel.
Cu alte cuvinte, ANPC nu testează protecția la COVID-19 a măștilor, ci doar verifică niște hîrtii – certificatele de conformitate, care hîrtii nu fac nici o referire la COVID-19!
De altfel, din cîte știu eu pînă acum, nu există nici un studiu clinic care să certifice în mod specific măsura în care diferite tipuri de măști din domeniile reglementate oferă protecție contra COVID-19. Totul se bazează pe statistică – cu cît masca este mai densă (filtrează particule, aerosoli etc.), cu atît este mai probabil să fii protejat purtînd acea mască.
Ceea ce înseamnă că putem vorbi despre măști neconforme – produse aflate la comercializare promovate ca dispozitive medicale sau echipament individual de protectie care nu sînt însoțite de documente valabile privind conformitatea (la domeniile reglementate), care nu respecta reglementările privind marcajele și informațiile de pe ambalaj, dar în nici un caz nu putem vorbi despre măști care „nu protejează împotriva COVID-19”, pentru că nu există măști definite și certificate astfel!
Statul român, prin agenția guvernamentală care se ocupă de protecția consumatorilor (sîc!), nu a făcut în opt luni de pandemie cel mai simplu lucru pe care l-ar fi putut face: să urmărească presa independentă de investigație și să investigheze aspectele semnalate de aceasta.
Sursa: https://www.riseproject.ro/articol/felia-interlopa-din-afacerea-cu-masti/
Rise Project semnala cu lux de amănunte încă din luna Aprilie potlogăriile făcute cu măști, potlogării în care sînt implicate o companie a statului, funcționari și politicieni români. A reacționat atunci public ANPC sau dl. ministru? Nu.
În luna Iunie tot Rise Project a plătit un test la un laborator acreditat care a dovedit că măștile importate de Compania Națională UNIFARM S.A. nu erau conforme – nu filtrau decît jumătate din particulele pe care ar fi trebuit să le filtreze conform standardului pe care susțineau că îl respectă. A reacționat atunci public ANPC sau dl. ministru? Nu.
În luna Iulie Rise Project revine și expune filiera chineză de măști: „Certificatele de conformitate obținute de la samsarii cu care am negociat sunt contrafăcute, iar firmele producătoare nu se află pe lista companiilor acreditate de autoritățile chineze să producă și să exporte măști.”. Potrivit investigației Rise măștile astea au ajuns pe piață, ca și cele aduse de CN Unifarm S.A., inclusiv la primăria orașului Voluntari, Compania de Apă Olt, Penitenciarul Jilava și RAPPS București. A reacționat atunci public ANPC sau dl. ministru? Nu.
Și, după cum arată Newsweek România, nici în luna August afacerile guvernamentale cu măști nu s-au liniștit. Nici de data asta ANPC și dl. ministru Virgil Popescu nu au avut nimic de zis.
Nu au reacționat pentru că nu era în interesul lor. Interesul lor – guvern, agenții guvernamentale (ANPC, ANMDMR), partid, politicieni etc., era acțiunea de tip heirupist de salvare a națiunii de amenințarea COVID-19 sub umbrela stării de urgență, acțiune în care s-au implicat deplin și care trebuia promovată masiv (pentru asta au plătit din bani publici companiile de media), fără grijă pentru niște detalii nesemnificative cum ar fi respectatea prevederilor legale în achizițiile publice, a contractelor sau niște amărîte de certificate de conformitate corecte.
Dl. ministru și brelocul său, ANPC, desfășoară acum o campanie de imagine menită să combată acuzațiile de incompetență și potențială corupție, încercînd după vechea metodă pesederistă să arunce culpa doar pe firmele private care s-au descurcat cum au putut în perioada asta. Cu cît mai sonor e circul ăsta (din nou, bani publici), cu atît încearcă dl. ministru să se scoată, pe el și partidul, ca salvator al națiunii.
Partea bună este că măștile, indiferent dacă sînt „conforme” sau doar de design, protejează. Unele dintre ele mai mult, altele mai puțin, însă toate protejează. Ceea ce nu putem spune și despre ANPC și dl. ministru.