Analfabetism economic și manipulare

Am auzit la radio în urmă cu vreo două zile că „Rusii si romanii au cele mai proaste cunostinte financiare, arata un studiu international facut anul acesta.”. Bineînțeles că respectabilul trust media nu se obosește să indice sursa. Pe care am încetat s-o caut și eu de îndată ce am auzit comentariul redactorului, care zice așa (minutul 2:29):

Situația este îngrijorătoare pentru că, atunci cînd ajung la maturitate, mulți români refuză să apeleze la bănci.”

Totuși, căutarea mea după formula „financial literacy” m-a condus la un studiu făcut de Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (en. OECD), care se numește PISA 2012 Results: Students and Money. Financial literacy skills for the 21st century și care poate fi descărcat de aici.

Potrivit acestui studiu, Rusia se poziționează pe la jumătatea clasamentului, imediat după SUA, cu un scor mediu de 486 puncte, la fel cît Franța.

PISA 2012 results - Copy (2)De unde putem trage concluzia că dacă rușii sînt la mijlocul clasamentului în studiul ăsta, nici românii nu sînt neapărat pe ultimul loc la „cunoștințe financiare”, după cum încearcă să ne trombonească mașinăria de PR a băncilor locale care – cel mai probabil – a produs știrea pomenită la început. Ghilimelele le-am pus pentru că expresia aparține celor de la trustul media, deși o formulare mai potrivită ar fi fost educație financiară.

Pe de altă parte, e destul de limpede că românii au o problemă cu educația economică și financiară, însă cred că soluția nu poate veni de la bancherii din România, a căror performanță este bazată pe ignoranța clienților, clauze contractuale abuzive și relații privilegiate cu statul, ci din familie, unde părinții ar trebui să-și învețe copii ce este cumpătarea și cît este de important să economisești, și din școală, unde cred că mai sînt profesori care să învețe copiii ce este o investiție (nu, mașina NU e o investiție, de exemplu), ce înseamnă dobînda, inflația sau profitul.

Demersul ăsta educativ real este cu atît mai necesar cu cît băncile tind să monopolizeze relația noastră cu banii, mergînd pînă la desființarea banilor numerar și instituirea de dobânzi negative pentru economiile noastre, în complicitate cu statul.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: