Cum să salvezi o democrație (și să scapi)?

Teroriștii destabilizează Ucraina. Par să fie aceiași teroriști care au acționat în a doua jumătate a lui Decembrie 1989 în Timișoara, București, Sibiu etc. Par să fie aceiași teroriști și fasciști care au devastat sediul TVR din București și incendiat Inspectoratul de Poliție de pe Calea Victoriei în Iunie 1990, înainte să vină minerii chemați de Ion Iliescu să ne salveze.

Dar cine sînt ei de fapt?

Să fie protestatarii care își văd așteptările înșelate și viețile vîndute oligarhilor de la răsărit? Care protestează cu determinarea specifică celor care au ajuns la capătul răbdării, care indiferent de nivelul de educație, cultură, experiență de viață au înțeles dincolo de declarații politice și manipulare că rădăcina răului se află în est?

Nu.

Dacă e să ne luăm după ce s-a întîmplat la noi în 1989 – 1990, teroriștii sînt reprezentanții statului, care fie că nu vor să-și piardă privilegiile ce decurg din relația cu imperiul de la răsărit, fie se tem pentru siguranța lor, fie – mai curînd – amîndouă. Asta a fost și în Decembrie 1989, și în Iunie 1990. Asemenea vechilor cadre comuniste și ale Securității de la noi, reprezentanții statului ucrainian fac un joc dublu: pe de-o parte infiltrează provocatori profesioniști, care incendiază, distrug, rănesc sau omoară membri ai forțelor de ordine, iar pe de altă parte se erijează în salvatori ai națiunii, trimițînd ucigași profesioniști care să-i anihileze pe protestari. Cea mai bună dovadă e că niciodată adevărații teroriști nu sînt prinși, pentru că – nu-i așa – nici ăia nu-s fraieri să plătească pentru oalele sparte și, pînă la urmă, pot fi folositori și data viitoare 🙂 , indiferent cine cîștigă. Schema e clasică.

Că poți să-ți bați joc de proprii conaționali ucigîndu-i, torturîndu-i, mutilîndu-i, mințindu-i cu nerușinare și să scapi este foarte posibil, iar dovada vie este tov. Măi Dragă. Culmea cinismului este că zilele astea, în loc să tacă și să se ascundă într-o gaură neagră, a ieșit din nou să se laude cum a salvat el democrația românească.

Sper ca ucrainienii să nu fie la fel de norocoși ca noi.

5 comentarii la „Cum să salvezi o democrație (și să scapi)?”

 1. Zdrobitoarea majoritate a celor care sustin partidele de stanga sunt cei care nu suporta sa munceasca cinstit, adica puturosii, hotii , mincinosii, oamenii fara scoala si fara o educatie sanatoasa etc. In orice tara civilizata se gasesc asemenea specimene si reprezinta cateva procente din populatia adulta, spre deosebire de RO unde procentul este de cca. 30%. Neavand o sursa sigura de venit si cum spuneam nici educatie, acesti oameni sunt usor de manipulat. Din randul acestora sunt alesi, recrutati teroristii. Nenorocirea este ca sefii teroristilor ajung sa conduca statul. De ce ? Oamenii semi(cinstiti) nu voteaza stand ca si handicapatii acasa la gratar si tv…….

  1. Articolul ăsta, dincolo de amărăciunea realității crude pe care o trăim, este o ironie la adresa lui tov. Măi Dragă (și a nostalgicilor…).
   Altfel, pentru cine are puterea, ar trebui să fie un prilej de amuzament (cel puțin asta am încercat să transmit), dar în nici un caz prilej de predici moralizatoare și explicații semi-docte.
   Se vede că am dat greș…

   1. „Se vede că am dat greș.” Ca de obicei, ai dreptate. Recitind articolul cu mai multa atentie, trebuie sa recunosc cu parere de rau ca nu am gasit niciun pasaj care sa ma amuze. Dar la ce te poti astepta de la un hodorog de 70 de ani si semidoct pe deasupra…….

Lasă un răspuns