România 2025

Potrivit portalului Breitbart, într-o prelegere ținută la sfîrșitul lunii Ianuarie 2013 în Washington, DC, Paul Krugman afirmă următoarele (începînd cu minutul 1:02 pînă la minutul 2:23, în clipul de mai jos):

În cele din urmă, avem o problemă. Anume că populația îmbătrînește, costurile cu asistența medicală cresc… iar întrebarea este cum vom plăti pentru asta. Anul 2025, anul 2030, ceva va trebui să dăm… […] Vom avea nevoie de mai multe venituri… Cu siguranță vor fi necesare și niște taxe asupra clasei mijlocii… Nu vom putea susține genul de guvernare pe care societatea și-l va dori fără o creștere a taxelor… asupra clasei mijlocii, poate o taxă pe valoarea adăugată… Și va trebui să luăm decizii în ce privește asistența medicală, plata pentru tratamentele medicale care nu au beneficii demonstrate asupra sănătății. Sau, în varianta pentru cîrcotași – pe care nici n-ar trebui s-o spun pentru că mă va băga în bucluc, comisiile morții și taxele pe bunuri și servicii sînt soluția prin care rezolvăm problema.”

Lăsînd ironiile deoparte, cum credeți că va arăta România într-un orizont de 10 – 15 ani, în condițiile în care guvernarea va merge pe aceleași coordonate (taxe, taxe, taxe și pomeni electorale) ca și în ultimii 10 ani? Credeți că sistemul medical de stat va mai reuși să asigure servicii medicale gratuite la un nivel comparabil cu cel de azi? Sau credeți că sistemul public de pensii va reuși să susțină același nivel al pensiilor cu cel actual?

Chiar dacă ultima frază citată din discursul lui Paul Krugman este doar o ironie aspră aruncată în obrazul republicanilor (în frunte cu Sarah Pallin), guvernanții de pe Dîmbovița au luat-o de bună. Dovada este proiectul de lege a sănătății promovat de un alt reputat economist – Nicolăescu și frecvența cu care folosește doctorul premier cuvîntul taxe. Să le spună cineva că era o glumă!!!

Lasă un răspuns