Între o mînă scrîntită și dezastru

Federația Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii – The International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC) – definește dezastrul ca fiind un eveniment brusc care perturbă buna funcționare a unei comunități sau a unei întregi societăți și care produce pagube umane, materiale, pierderi economice sau de mediu ce depășesc capacitatea comunității sau societății de a face față cu propriile resurse. Deși de multe ori cauzate de natură, dezastrele pot avea origini umane. Combinația pericole, vulnerabilitate și incapacitate de a reduce potențialele consecințe negative conduc la dezastru. http://www.ifrc.org/en/what-we-do/disaster-management/about-disasters/what-is-a-disaster/

Detroit_Night_SkylineSursa: Shakil Mustafa 

Cel puțin din perspectiva definiției de mai sus, declararea falimentului de către municipalitatea Detroit este un dezastru și era previzibil. Cum s-a ajuns aici? Mariajul dintre locuitorii metropolei și autoritățile locale poate fi descris ca nefericit, dar solid. Potrivit unui studiu Detroit este catalogat ca fiind cel mai liberal oraș din SUA, iar liberal în contextul ăsta înseamnă socialist-like (public subsidies, government „handouts” etc.). Ultimul primar republican pe care l-a avut Detroit a guvernat între 1957 și 1962. Ca în orice menaj de genul ăsta, în ultimii 50 de ani locuitorii din Motown și-au ales cei mai populiști primari și consilieri locali, după metoda consacrată deja și la noi – cîștigă ăl care promite mai mult, indiferent de cît de fantasmagorică e promisiunea. Rezultatul este sub forma unui deficit bugetar cumulat de aproximativ 327 milioane de dolari la nivelul anul 2012. Fără preocupare pentru veniturile bugetare care scadeau de la an la an, autoritățile locale au permis cheltuieli care depășeau cu mult posibilitățile municipalității. Oare să se fi gîndit că vor fi salvați de la faliment precum municipalitatea New York în 1975?

Dar să revenim la teorie. „Calamitățile implică pierderi doar în măsura în care instituțiile umane pun oameni și proprietăți în calea distrugerii”. Își imaginează cineva că locuitorii Detroit -ului nu știau că se află în calea distrugerii? Greu de crezut. Sperau doar că nu vor fi lăsați să piară și va plăti altcineva pentru ei. Dar sînt doar „instituțiile umane” de vină, care, deși știau că expun oameni și proprietăți la distrugere, au promis un trai ușor?

Desigur, putem poza nevinovați asemenea victimelor lui Ostap Bender. Și după cum se vede treaba se găsesc tot timpul specialiști în stiințe exacte care să ne salveze egoul. Totuși, cînd e vorba de sănătate, poate n-ar fi o idee rea să mergem la doctor, chiar dacă medicina nu-i o știință exactă. Nu de alta, dar mîna aia nevăzută scrîntită s-ar putea să fie a chiar a noastră.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: