Zilele astea am fost la medicul de familie, care mi-a recomandat să fac niște analize. Mai exact, mi-a dat un Bilet de trimitere pentru investigații paraclinice decontate de CAS. De CAS Ilfov, că aici am domiciliul.
Am luat curajos biletul de trimitere și am mers – aproape la nimereală – la un centru medical din București despre care știam că are contract cu CAS. M-am dus la centrul ăsta pentru că îmi era în drum (deși locuiesc în Ilfov, muncesc și trăiesc în București), mai fusesem acolo cu cineva care trebuia să-și facă analize și mi s-a părut curat, bine organizat și de încredere. La ghișeu, o domnișoară foarte amabilă s-a uitat la biletul meu de trimitere și mi-a zis că regretă situația, însă nu-mi poate face analizele pentru că centrul lor medical nu are contract cu CAS Ilfov. Mi s-a părut interesant. Am mers la un alt centru medical din București pe care-l știam (în Ilfov nu știu niciunul). Același răspuns. M-am dus acasă și-am deschis calculatorul. Am căutat CAS Ilfov, pe care, evident l-am găsit: http://www.casailfov.ro/
Am căutat parteneri CAS pentru investigații paraclinice, doar că am găsit informații vechi din 2011: http://www.casailfov.ro/index.php?link=cap3_paraclinice
Am apelat inclusiv la TELVERDE 0800 800 954, cu gîndul că voi putea întreba pe cineva sau voi afla cumva care sînt centrele medicale unde pot face analizele paraclinice din biletul de trimitere. Naiv. O voce feminină (?) înregistrată mi-a explicat cu gingășie că am 3 minute să spun ce sesizare am. Cum n-aveam o sesizare, ci doar o întrebare am renunțat.
M-am întrebat atunci cine o fi conducătorul instituției numite CAS Ilfov. Pe saitul instituției apărea doamna Aurelia Isărescu – președinte director general. Cum nu aveam încredere în actualitatea datelor, am căutat pe internet informații despre doamna președinte director general. Și am găsit asta:
–
Sursa: http://www.jurnaluldeilfov.ro/stire/2324/asigurarea-la-sntate-este-obligatorie.html
Autor Ionela Chircu. Postat la: 22.02.2013 10:16. Ultima actualizare: 22.02.2013 10:18.
(Accesat în 02-03-2013, ora 10:55).
Într-adevăr, doamna doctor (dacă dr. însemnă doctor) Aurelia Isărescu este actualul președinte al CAS Ilfov. Pe scurt, în articolul citat, doamna doctor președinte director general ne spune că oricât de rea ar fi starea noastră materială, chiar și în cazul în care nu am avea nici un fel de venituri, trebuie să ne facem contract cu CAS Ilfov pentru a evita „pericolul de a ajunge în imposibilitate de plată a cos-turilor atunci când problemele de sănătate se complică şi ţi-ar putea pune viaţa în pericol!”. Nu știu dacă perla citată aparține autoarei articolului sau doamnei doctor președinte director general, însă sinistrul acesteia, dincolo de inepție, elimină orice dubiu: imposibilitatea de a plati ne pune viața în pericol. Și ca nu cumva să ajungem în situația de a avea viața în pericol și să nu putem plăti, articolul face o prezentare a birocrației minunate pe care trebuie să o înfrunți pentru a te pune la adăpost.
Articolul ăsta îmi aduce aminte de pățania unui prieten care într-o seară a făcut un mic infarct miocardic. Soția lui a chemat un echipaj de urgență (o firmă privată, ce-i drept), care a intervenit prompt, a confirmat diagnosticul, a aplicat procedura pentru astfel de cazuri și pe urmă s-a apucat să explice prietenului meu și neveste-sii beneficiile unui card de fidelitate pe care-l vindeau ei. Echipajul a fost rugat „elegant” să-l ducă pe bolnav la spital. A avut noroc, a ajuns la timp la spital și a scăpat cu niște stenturi :).
Bun. Deci ce avem noi aici?
- Avem conducătorul unei instituții de stat care probabil că fumează în propriul birou (a se vedea scrumiera plină și bricheta din fotografie), chestie care, dacă este adevărată, este împotriva legii – http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_prevenirii_tutunului.php . Dincolo de aspectele legale, fumatul este o opțiune personală; însă a apărea în fotografie cu scrumiera plină mi se pare nepotrivit pentru cineva care se îngrijește de colectarea taxelor pentru sănătatea populației.
- O instituție de stat care se ocupă cu colectarea de taxe și scheme birocratice din ce în ce mai întortocheate – pentru sănătate, zic ei, dar care nu-ți explică cum beneficiezi de serviciile de asistență medicală.
- O instituție plătită din banii noștri care, într-o indolență totală, nu actualizează datele de interes public de pe pagina proprie de internet.
Mi-am dat seama că nu numai la Ilfov sînt probleme: http://cutiadecarton.blogspot.ro/2013/02/cand-nu-esti-parcat-regulamentar-si.html
Eu cred că, pentru cei care mai speră în funcționarea sistemului medical de stat, ar trebui puse avertismente vizibile:
STATUL DĂUNEAZĂ GRAV SĂNĂTĂȚII!
x
Like.
Sunt atatea lucruri care nu merg in tara asta ca la un moment dat iti pui problema cum de s-a ajuns aici. Ei bine eu cred ca ignoranta noastra a facut sa se ajunga aici… Si acum ce-i de facut? Acum treaba pare mult prea complicata. Poate nu e chiar asa. Dar ce sa faci cand o lege stramba te obliga sa platesti niste bani de care teoretic ar trebui sa beneficiezi dar practic nu ajungi sa beneficiezi, decat poate daca ai noroc, ca la loterie (sa zicem ca ai nevoie de o extrema urgenta si „salvarea” te „salveaza” sa nu mori… imediat). Intrebarea ce e de facut sa se mai schimbe ceva, undeva? Cred ca trebuiesc facute multe pentru a mai schimba ceva… Mult mai mult(e) decat s-ar fi putut face in 2000 sau in 1990. Oricum ar trebui sa mergem pana in panzele albe pentru a schimba ceva. Poate ar trebui sa ne organizam mai bine ca sa schimbam ceva. „Ei” se organizeaza in continuu pentru a-si impartii influenta si banii nostrii.
PS
Nefiind posesor de facebook, desi daca as crede cu adevarat ca fb ar face ceva bun intr-o astfel de problema m-as face membru fb (…), am dat un Like aici. Intrebarile mele pot sa ramana la nivel retoric, ma straduiesc sa raspund eu in continuare la ele.
Sanatate maxima!
Multumesc Nic!