Scanner -ul biofotonic şi politica

Aţi avut vreodată ocazia să fiţi invitaţi la o întâlnire de afaceri pe tema unor suplimente alimentare şi a scanner -lui biofotonic care determină cantitatea (sau ponderea, nu mai rețin exact) de antioxidanți din corpul dvs.? Nu? N-ați pierdut nimic, dimpotrivă. Eu am avut răbdare, ca să văd pînă unde merge spiritul antreprenorial și care sunt cele mai noi tehnologii de aburire a clientului.

Nu intru decât puțin în detalii cu privire la tehnologia aparatului minune, care folosește, chipurile, un fel de analiză spectrografică . După cîtă fizică mai știu eu, deși principiul este valabil, în cazul ăsta nu se respectă nici o rigoare de măsurare, în sensul în care spectrul radiației electromasgnetice emis de epiderma dvs. după excitarea cu laserul din echiparea aparatului poate fi (și chiar este) influențat de praf, transpirație, cît de multă sare consumați, glicemie, grosimea pielii, nivelul vascularizației capilare (care diferă de la o zona a epidermei la alta), nivelul de pigment melanic (care diferă în funcție de rasă etc.). În plus, cred că energia laserului din echiparea aparatului e atît de mică, încît nu poate produce excitarea atomilor din substanța epidermei pînă la nivelul la care să apară efectul de fotoemisie (în mod obișnuit pentru excitare în genul ăsta de măsurări se folosește radiație ionizantă de energie mare – UV, X etc.). Adică, pe scurt, e o păcăleală.

Desigur că în păcăleala asta se folosesc și frînturi de adevăr, dar chestii în general greu verificabile și care necesită un grad ridicat de cunoștințe de specialitate, care nu sunt la îndemîna omului de rând.

Păcăleala asta e structurată pe mai multe nivele:

 1. Cu scanner -ul biofotonic (însăși denumirea e lipsită de orice noimă științifică) ți se spune că ai deficit de antioxidanți, deci ești potențial expus unor afecțiuni medicale nedorite.
 2. Ți se oferă pastila minune, pe care – evident – n-o poți cumpăra decît de la ei, care-ți rezolvă urgent problema antioxidanților. Chestia e că trebuie să iei tot timpul, adică nu e ca un tratament de 2 săptămâni.
 3. Ți se propune să intri în ”afacerea vieții tale”, cumpărînd sau închiriind un scanner biofotonic cu care să oferi nefericiților o explicație a necazurilor lor, oferindu-le în același timp remediul salvator, devenind astfel distribuitor / partener.

Ce se vinde de fapt? De fapt se vînd iluzii. Bine, o să spuneți că asta nu e decât o șarlatanie nevinovată, că nu face rău la nimeni și că cel puțin poate îmbunătăți starea de spirit a unora aflați în depresie. Care-i legătura cu politica? Păi ca de la parte la întreg.

5 comentarii la „Scanner -ul biofotonic şi politica”

  1. Dupa nume(Dumitru lu Nae) este clar ca prea multi neuroni nu ai. Baietas, pune mana si citeste ca sa poti sa iti dai cu parerea despre munca unor uriasi oameni de stiinta americani. Dar nici asa nu ai cum pentru ca ti-ar trebui vreo 7 vieti.

   1. Ha ha ha…
    Înțeleg frustrarea unora care pică de proști. Varianta corectă într-o situație de genul ăsta este să-ți asumi greșeala și să n-o mai repeți, ceea ce-i valabil inclusiv pentru mine. Vorb-aia: prost să fii, da să-ți revii 🙂
    A propos de oameni de știință, dacă ai curaj: ce studii ai și pe unde le-ai făcut? 😀

 1. si prost dar si nesimtit . si analfabet . apropos se scrie legat . una din greseli ca sunt cu duiumul.nu mai bine iesi tu la banca baietas la o samanta si lasa scrisul pt cei cu minim doi neuron .

Lasă un răspuns