Citeam azi un articol din ziarul Adevarul pe tema ultimului comunicat dat de Institutul National de Statistica, cu privire la indicele preţurilor de consum (IPC), inflaţie şi ponderea cheltuielilor în bugetul familial mediu, la nivelul lunii Ianuarie 2011.
Mi-a atras atenţia faptul că ponderea cheltuielilor cu gazele naturale (3,2%), energia termică (1,1%) şi serviciile de apă, canal şi salubritate (2,4%) sunt prea mici. Am intrat în joc şi, cu datele de la INSSE, am ajuns la următorul rezultat:
Sursa: prelucrare date http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/ipc/a11/ipc01r11.pdf
Fişierul în format MS Excel poate fi descărcat de aici: Ponderi buget familial.
Rezultatul a fost că, deşi aritmetica e bună, datele nu reflectă realitatea în toată splendoarea ei. Mă refer la faptul că, potrivit ponderilor date de INS, românii ar cheltui pe gaze + încălzire + apă, canal şi salubritate numai 183 Lei / lună / familie, ceea ce este de-a dreptul ridicol! În mediul urban, cheltuielile unei gospodării (locuinţă în bloc, suprafaţă cca 60 metri pătraţi, 2 adulţi şi un copil) cu gazele + încălzire + apă, canal şi salubritate variază între 200 Lei – minim pe timp de vară, şi 600 Lei – maxim pe timp de iarnă, respectiv cu o medie anuală de cca 350 Lei/lună, adică dublu faţă de cît dă INS.
Tovarăşii de la INS vor spune că datele sunt totuşi corecte, şi au dreptate:
1) Raportul INS spune că „Atentie! Începând din luna ianuarie 2011 coeficienţii de ponderare utilizaţi la calculul IPC sunt obţinuti pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodărie rezultate din Ancheta bugetelor de familie realizată în anul 2009.”
2) Ancheta bugetelor de familie realizată în anul 2009 cuprinde (probabil) şi mediul rural, unde, într-adevăr, cheltuielile cu gazele + încălzirea + apă, canal şi salubritate sunt mult mai mici sau chiar inexistente!
Miza acestei mici manipulări este indicatorul IPC (Indicele Preţurilor de Consum) care se foloseşte pentru calcularea inflaţiei. Mai exact, în ultima perioadă, ponderea cheltuielilor cu gaze + încălzire + apă, canal şi salubritate în „coşul de consum al românilor” a fost diminuată artificial în condiţiile creşterii peste medie a preţurilor la acestea pentru a ţine IPC +ul jos şi pentru a putea raporta – nu-i aşa? – o inflaţie în scădere. Evident că aici nu sunt cuprinse toate taxele, impozitele şi nici ratele de la bancă.
Dincolo de aceste consideraţii savante, uitaţi-vă la cheltuielile unei norocoase familii medii, ai cărei 2 adulţi contribuie cu salariul mediu net pe economie (cca 1350 Lei, aşa cum e dat tot de INS). Aici nu mai vorbim de statistică, ci de sărăcie generalizată.
e adevarat ca la cheltueli combustibil e o suma de 757 lei adica echivalentul de 757/5.7=138 litrii benzina adica 1500 km pe luna
dupa circulatia continua din romania e probabil o gluma
e o gluma si faptul ca cheltueli de reparatii sau cumparare a unei masini aproape nu exista
chiria e o cifra de film ceausescu 73 lei
chirii obisnuite sunt minim 100 euro adica 420 lei
e un material interesant se dezinformatie pura
salut beny!
suma aia de la combustibil s-ar putea sa nu se refere doar la combustibil de masina, ci si la combustibil pentru incalzire (lemne de foc, carbuni, petrol etc.). ca medie nationala mi se pare exagerata o distanta de 1500 Km / luna.
in ce priveste chiria (dar nu numai) trebuie sa stii ca vorbim de o medie nationala, iar la nivel national sunt multi proprietari de locuinte (cei din mediul rural si cei carora li s-a permis sa-si cumpere apartamentele la bloc dupa 1990), iar pe de alta parte sunt inca multe familii care locuiesc „cu parintii”. tocmai de-aia ziceam ca statisticile astea mai mult ascund decat arata niste lucruri in adevarata lumina.
multumesc pentru aprecieri!
apropo cheltuieli-am fost la o nunta in romania si am dat darul dupa obiceiul locului 300 euro
unde intra asqa ceva in statistica voastra?
ai fost la o nunta de oameni bogati! 🙂
darul de nunta, spaga la functionari etc. – alea nu intra nicaieri, ies 🙂