Aţi auzit despre Ion Gavrilă Ogoranu?

Dacă n-aţi auzit, aş zice că e normal că n-aţi auzit. Pentru că este unul din secretele bine ascunse de statul comunist român. Chiar şi în zilele nostre se încearcă reducerea la tăcere a poveştii acestuia (1), (2), (3).

Un tip ambiţios – Constantin Popescu, pe numele lui, şi-a dedicat 5 ani din viaţă pentru a reînvia povestea lui Ion Gavrilă Ogoranu. Numele poveştii este Portretul luptătorului la tinereţe. Filmul poate fi văzut şi aici:

http://www.youtube.com/watch?v=64vSdToGNX0&feature=email însă cred că poate fi văzut şi pe hbo (eu acolo l-am văzut).

Pe vremea când eram în şcoala primară, aveam un coleg care se lăuda (deh, cum fac copiii…) că tatăl lui a făcut armata (pe atunci obligatorie) într-o unitate care căuta şi omora bandiţi în munţii Făgăraş. L-am invidiat atunci, însă acum imi pare rău pentru el.

Sursa foto: http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:TomaPirau.jpg

9 comentarii la „Aţi auzit despre Ion Gavrilă Ogoranu?”

  1. Dumitre, filmul l-am aşteptat şi l-am vizionat cu sufletul la gură. Este excelent şi, după cum poate ştii, face parte dintr-o trilogie dedicată rezistenţei din Făgăraş, şi va fi urmat de alte două episoade: unul legat de Elisabeta Rizea din Nucşoara, iar cel de-al doilea referitor la căpitanul Arsenescu şi gruparea fraţilor Arnăuţoiu. Despre nea Gavrilă, Dumnezeu să-l ierte, nu pot fi spuse decât lucruri bune… L-am cunoscut acum 10 ani, la un congres, lumina sala şi domina asistenţa prin ţinuta lui măreaţă…

  2. Filmul este o succesiune de evenimente, probabil reale, cu impuscaturi si asasinari ale unor revolutionari ascunsi in muntii Carpati. NU are nici o poveste, nici un eveniment nu se leaga unul de altul, nu are nici o poveste de urmarit, nu face nici un sens. Probabil daca stai cu cartea de istorie in mina si pui pauza la film apoi citesti, te mai uiti un pic, iar pui pauza si citesti s-ar putea sa faca ceva sens. Pe linga toate astea, actorii nu au dictie, d-abia intelegi ce spun parca ar avea prune in gura. Pe de alta parte nu am vazut unde este anti-semitismul de care s-au plins domnii jidani la festivalul de la Berlin.
    Sorry, au fost 2 ore si ceva din timpul meu pe care le-am pierdut uitindu-ma la filmul asta. Nu il recomand.

    1. Accept faptul ca nu ti-a placut filmul. Maniera in care a ales Constantin Popescu sa faca filmul este discutabila, ca de altfel orice expresie artistica. Un exemplu critic calificat gasesti aici: http://www.artactmagazine.ro/ion-gavrila-ogoranu-ar-fi-meritat-un-film-adevarat-din-pacate,-nu-a-fost-sa-fie.html
      Pe de alta parte, cred ca nici varsta nu te ajuta sa faci legatura dintre ce este azi, ce era in urma cu 25 de ani si evenimentele / perioada la care se refera filmul. Mult noroc!

  3. un film excelent. oricine are măcar un dram de mândrie națională, de doriință de normalitate, de vis de libertate ar trebui să vadă acest film.

    trebuie să fiu de acord cu anonimul de mai sus referitor la calitatea sunetului (aceeași meteahnă dintotdeauna a filmelor noastre), însă doar o persoană care își face temele pe internet poate afirma că nu are sens ce se întâmplă acolo. iar ca să spui că „poate face ceva sens“ este o dovadă clară de anti-românism (era mai simplu să scrie direct în engleză; măcar avea și el/ea impresia că noi vom crede că e vreun/vreo savantă de renume mondial…).

    1. Fi ingaduitor cu anonimul. E un copil care (si din fericire, si din pacate) nu stie ce-i aia comunism – d-aia zice ca „nu face nici un sens”. Si tot din cauza varstei este „hranit” cu expresii americane de genul it doesn’t make any sense… Stiu pentru ca am si eu unul in casa. In plus admit ca expresia artistica este una destul de originala, desi mi-e unul nu mi-a displacut.

  4. un film de nota 10,bazat pe intamplari si fapte reale,ale unor eroi de care trebuie sa fim mandri.BV!!!! STIMA SI RESPECT!!!

  5. ……AAAAA!!!!!!!!!!!! Era sa uit…nu pune la suflet ce spun totI vagabonzii(ANONYMOUS) ca astia s-au nascut cu filmele gen MATRIX si NINJA!!!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: